SAARISTOPYÖRÄ-verkosto

10Bikes on turkulainen sähköpyörävuokraamo, joka haluaa kehittää Turun saariston matkailua ja luoda alueelle ainutlaatuisen "saaristopyöräjärjestelmän".

Projektin tavoitteena on luoda sähköpyörien Saaristopyörä-verkosto Saariston rengastien matkailua tukemaan. Yhteistyökumppanien haku on käynnissä.

 

Saaristopyörä-verkosto on Turun ja ympäryskuntien yhdistävä sähköpyöräreitti. Reitti on tarkoitettu yhteiskäyttösähköpyörille (myöhemmin Saaristopyörät) ja sen tarkoituksena on tuoda Saariston rengastien palvelut helposti pyörämatkailijoiden saavutettaviksi.

 

Reitillä on muutama aloituspiste (vuokraushubi), josta matkailija vuokraa sähköpyörän. Lisäksi reitiltä löytyy tasaisin välimatkoin latausasemia (lataushubi), joissa sähköpyöriä voi ladata samalla kun nauttii alueen muista matkailupalveluista.

Pyörät voi palauttaa mihin tahansa vuokraushubiin. Lataushubien sijainti on strategisesti mietitty matkailijavirtojen ohjaamiseksi tärkeisiin palvelukeskittymiin. Lataushubit kannustavat matkailijaa pysähtymään akkujen lataukseen ja samalla hyödyntämään alueen ruoka-, ostos- ja majoituspalveluita. Matkailijan on helppo suunnitella matkansa, kun seuraa etukäteen suunniteltua sähköpyöräreittiä.

Kohderyhmänä ovat ilman lapsia matkailevat, omatoimimatkailijat tai pienryhmät.

Saaristopyörät ovat käytössä  5/2021-10/2021. Kaikki sähköpyörällä kuljetut kilometrit tallentuvat automaattisesti lokiin ja niitä seurataan projektin edetessä.

Sähköpyörien varaus ja hallinta toteutuu puhelimessa olevan sovelluksen kautta. Järjestelmä on Movelon toimittama ja ollut jo usean vuoden käytössä Keski-Euroopassa.

SAARISTOPYÖRÄ-VERKOSTON EDUT

1.

Sähköpyöräilyn avulla Saariston rengastie ja sen ympäryspalvelut ovat paremmin saavutettavissa. Pyörämatkailu on kasvattanut suosiotaan Saariston rengastiellä, mutta silti "luomupyörällä" reitin suorittaminen on usealla liian korkean kynnyksen takana.

2.

Kevyemmät kulkuvälineet kuormittavat vähemmän ympäristöä. Kesä 2020 osoitti reitin suosion ja monet lauttayhteydet olivat pahoin ruuhkautuneet. Lauttayhtydet eivät muodostu pyörämatkailijoille pullonkauloiksi. Tavoitteena on vähentää yksityisautoilua Saariston rengastiellä.

3.

Pyörämatkailijoiden viipymä reitillä on pidempi autoilijoihin verrattuna ja samoin myös palveluihin käyttämät euromäärät ovat suuremmat.

4.

Laadukas ja uskottava järjestelmä luo teknisen turvallisuuden ja varmuuden lähteä pyöräretkelle. Eihän kaikilla matkailijoilla ole retkipyöräilyyn sopivaa sähköpyörää. Yhteiskäyttökulttuurin yleistyminen madaltaa kynnystä tukea resurssiviisasta vuokraamista omistamisen sijaan.

Reitti

 

Pääasiallinen reitti on Saariston rengastien mukainen. Reitillä on joitakin variaatioita, kuten pieni ja iso rengastie. Lataushubien pystyttämien on varsin yksinkertaista eikä vaadi isoja asennustoimenpiteitä - vain sähköliittymä ja wifi-yhteys riittää. Teknisen toteutuksen puolesta sähköpyöräreitistö voi siis seurata niin pientä kuin isoakin rengastietä.

 

Reitillä tulee olla kolme tai neljä vuokraushubia, jotka toimivat aloitus- tai päätepisteinä. Vuokraushubien sijainti on syystä sijoittaa matkailusolmujen läheisyyteen. Vuokraushubeja on oltava ainakin Turussa, Naantalissa ja Paraisilla, lisäksi on syytä harkita Kustavia ja Nauvoa.

 

Tekninen toteutus

 

Sähköpyörät ja käyttöjärjestelmä on saksalaisen Movelon toimittama. Yhteiskäyttöpyörät ovat olleet Keski-Euroopassa jo laajasti käytössä. Laadukkaat sähköpyörät ja huoltoleasingsopimus takaavat sen, että asiakkaat voivat pyöräillä saaristossa ilman suurempia pyöräongelmia. Joitakin renkaan puhkeamisia sattuu luonnollisesti, mutta sellaiset tapaukset ovat harvassa.

 

Pyörät on suunniteltu yhteiskäyttöpyöriksi. Siksi niitä on helppo käyttää ja ne ovat erittäin toimintavarmoja. Pyörissä on gps-paikannin ja toimittajan ottama vakuutus. Movelon kehittämä sovellus on saatavilla sovelluskaupasta ja toimii useimmilla matkapuhelimilla.

Pyörävuokraussovellus on jo kehitetty käyttövalmiiksi ja sitä käytetään päivittäin. Sovelluksen avulla pyörävuokraaja pystyy varaamaan itselleen pyörän haluamastaan sijainnista. Samoin pyörän lukituksen avaaminen ja lukitseminen tapahtuu puhelimen sovelluksessa. Fyysisiä avaimia pyörien lukitukseen ei siis tarvita.

 

Sovelluksessa on mahdollista lähettää pyörän vuokraajille push-nofikaatioita suoraan matkapuhelimen näytölle. Notifikaatiot voisivat olla tiedotteita alueen palveluista.

 

Sähköpyörien akkujen kestävyys on huipputasoa. Yhdellä latauksella pystyy polkemaan noin 60-150 km avustustasosta riippuen. Pyörillä voi myös ajaa ilman avustusta, jos sattuu käymään niin, että akku tyhjenee ennen lataushubia. Pyörän mittaristosta näkyy jäljellä oleva varaustaso kilometrin tarkkuudella.

10Bikes on vuokrannut sähköpyöriä kahden kesän ajan saaristossa pyöräileville, eikä kukaan ole valittanut pyörien akkukapasiteetin tehottomuutta. Siksi tiedämme, että Movelon sähköpyörissä on riittävä akkukapasiteetti saaristomatkailuun.

 

Lataushubeja tulee olla noin 20 km välein. Tämä on varsin luonnollinen etäisyys palveluiden välillä Saariston rengastiellä. Ensimmäinen kesä (2021) Saaristopyörien lukumäärä tulisi olla noin 50-80 kpl. Seuraavina vuosina määrää joudutaan varmasti nostamaan.

 

Pyörien huollosta vastaa järjestelmätoimittajan kumppani ja 10Bikes päivystää ongelmatapauksissa. Pyörät ovat yhteiskäyttöpyöriksi suunniteltuja, joten rungon geometria sopii suurimmalle osalle käyttäjistä.

 

Pyörissä on järjestelmätoimittajan ottama vakuutus. Tarkoituksena on luoda järjestelmästä mahdollisimman automaattinen niin, että vuokrauksen voi aloittaa silloin kun vuokraajalle itse sopii.

10Bikes vastaa verkoston pystyttämisestä ja ylläpidosta.

 

Yhteistyökumppneiden haku on käynnissä

 

Etsimme yhteistyökumppaneita mukaan Saaristopyörä-verkoston luomiseen. Tarkoituksena on brändätä sähköpyörät yhteistyökumppeneiden tunnuksin.

Haluatteko vaikuttaa Saariston rengastien matkailuun tai tavoittaa pyörämatkailevaa kohderyhmää?

Saaristopyörä-verkosto tulee olemaan toteutuessaan ainutlaatuinen ja varmasti maailman laajin sähköpyörien yhteiskäyttöjärjestelmä. Kotimaan matkailu tulee myös ensi kesänä olemaan suosittua. Sähköpyöräillen on helppo säilyttää turvavälit ja nauttia miellyttävästä aktiivilomasta. Sähköpyörien yleistyminen ja pyöräilyasenteiden muutos lupaa hyvää matkailukesää ensi vuodelle.

Saaristopyörä-verkoston luominen vaatii laajaa tukea saaristossa toimivilta tahoilta ja toimimista yhteisen hyvän edistämiseksi.

Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä ota yhteyttä Taneliin. Kerron mielelläni lisää ja tarkemmin yksityiskohdista.

Luodaan yhdessä Saariston rengastiestä kesän 2021 suosituin matkailukohde!

Ota yhteyttä:

Taneli@dumwise.fi

0408279569

CONTACT US

info@10bikes.fi

+358400176100

Pick-up point:
Inner court yard at

Yliopistonkatu 8
20100 Turku

  • whatsapp iconi
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2021 by 10Bikes - Dumwise Oy - FI2953254-5

10BIKES-LOGO-SHORT-MAGENTA.png